10 Eylül 2010 Cuma

Son 10 yılda 25 bin kişi intihar etti

Türkiye Psikiyatri Derneği'nin açıkladığı verilere göre son 10 yılda 25 bin kişi intihar ederek hayata gözlerini yumdu.
Türkiye Psikiyatri Derneği, Türkiye’de intihar oranlarının her geçen gün biraz daha arttığını belirterek, son 30 yılda Türkiye’de intihar edenlerin sayısının yüzde 440 artış gösterdiğini belirtti. Dernek tarafından yapılan açıklamada “Son 10 yılda Türkiye’de toplam 25 bin kişi intihar sonucu kaybedilmiştir. Son veriler her yıl yaklaşık 2 bin 800 kişinin ülkemizde intihar sebebiyle can verdiğini göstermektedir” denildi.
Dünyada her yıl 1 milyon kişi intihar ederek yaşamına son veriyorAnka'da yer alan habere göre, Türkiye Psikiyatri Derneği, 10 Eylül İntiharı Önleme Günü sebebiyle yazılı bir açıklama yaparak, dünyada ve Türkiye’de yaşanan intihar olaylarını değerlendirdi. Türkiye Psikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa adına yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, her yıl yaklaşık 1 milyon kişi intihar sonucu hayatını kaybetmekte ve geride ailesinden bir üyenin ya da arkadaşının yasını tutan 5 ila 6 milyon kişi bırakmaktadır. Sonlandırılmış intiharların yanı sıra yine her yıl, yaklaşık 10 ila 20 milyon kişinin intihar girişiminde bulunduğu bildirilmektedir, ki bu her 3 saniyede 1 kişinin intihar girişiminde bulunduğu anlamına gelir” denildi.
İntihar oranlarının Türkiye’de giderek arttığını ifade eden Yeşilbursa, “Son 30 yılda intihar edenlerin sayısı yüzde 440 artış gösterdi. Son 10 yılda Türkiye’de toplam 25 bin kişi intihar sonucu kaybedilmiştir. İntihar oranları endüstriyel ülkelerden daha düşük olmasına rağmen aradaki farkın hızla kapandığı dikkati çekmektedir. Son veriler her yıl yaklaşık 2800 kişinin ülkemizde intihar sebebiyle kaybedildiğini göstermektedir. Bu rakam trafik kazalarında ölenlerin yarısı kadardır” diye konuştu.
15-24 yaş grubunda intihar oranları artıyorYeşilbursa, tüm dünyada intiharların en fazla görüldüğü grubun 15-24 yaş arası genç kuşak olduğunu savundu. Yeşilbursa, “Ülkemizde de tüm intiharların yüzde 25’i bu yaş grubunda gerçekleşmektedir. Genellikle sonlandırılmış intiharların erkeklerde daha yüksek olmasına karşın, 15-24 yaş arası grupta kadınlarda intihar oranları daha fazla bildirilmiştir. Birçok önleme çalışmasında dikkatlerin bu yaş gruplarına odaklandığı gözlenmektedir; ancak intiharın her yaş grubunda görülebildiği, hatta 75 yaş üzerinde oranların yine yükseldiği gerçeğini gözden kaçırmamak gerekir. İntihar önleme çalışmalarında farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarına yönelik stratejiler planlanmalıdır” dedi.
İntiharın büyük ölçüde ruhsal hastalıklar zemininde ortaya çıkan bir davranış olduğunu ifade eden Yeşilbursa, başta depresyon olmak üzere ruhsal hastalıkların intihar riskinde 10 kat artışa sebep olduğunu savundu. Yeşilbursa, “İlişki sorunları, ekonomik kayıplar, yalnızlık, düş kırıklığı, utanç, aşağılanma, başarısızlık, aile içi çatışmalar gibi zorlayıcı hayat olayları da intihar riski ile ilişkili bulunmuştur; ancak bu risk faktörleri genellikle tek başına intihar sebebi değildir. Birçok risk faktörü, ruhsal hastalıklarla birlikte olduğunda intihar eğilimi artabilir” ifadelerini kullandı.
İntihar edenlerin yüzde 75'i intihar edeceğini daha önceden söylüyorİntiharın tümüyle önüne geçmenin mümkün olmadığını ifade eden Yeşilbursa, “Ancak intiharı önleme çalışmaları ile Avrupa’da birçok ülkede gösterildiği gibi intihar oranlarını azaltmak mümkündür. İntiharların yüzde 90’ında bir psikiyatrik tanı varlığı gösterilmiş olmasına rağmen, beklenenin aksine bu kişilerin yalnız dörtte biri ölümleri öncesinde bir sağlık kuruluşuna başvurmuşlardır. Ancak bu kişiler yüzde 75’lere varan oranda intihar edeceklerini ya doğrudan söylemiş ya da ima etmişlerdir. Bu durumda, Dünya İntiharı Önleme Günü çerçevesinde intihar konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak hayat kurtarıcı olabilecektir” diye konuştu.
İntiharın önlenmesindeki öncelikli adımlardan birinin intihar davranışının yaygınlığı ile ilgili bilgiyi ve farkındalığı arttırmaktan geçtiğini savunan Yeşilbursa, “İntihar davranışında risk faktörlerin ve sebeplerin çok çeşitli olması nedeniyle önleme çalışmaları için çok boyutlu bir yaklaşım gereklidir ve bu konuda sağlık çalışanlarının dışında birçok kurumun ortak çalışması gerekecektir. İntihara eğilimli kişilerin erken fark edilmesi amacıyla risk gruplarına yönelik tarama programları geliştirilmeli ve bu kişilerin kolaylıkla her an başvurabilecekleri krize müdahale servisleri, telefon ve internet servis hatları oluşturulmalıdır” dedi.
Yeşilbursa, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü’nde, halkı intiharı önleme yönünde çaba harcamaya, elbirliğiyle intiharı önleme konusunda toplumsal stratejiler üretmek için beraber çalışmaya davet etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder