2 Eylül 2010 Perşembe

Hawking : Fizik Tanrı'yı gereksiz kıldı

İngiliz fizikçi Stephen Hawking, “Modern fizik evrenin oluşumunda Tanrı'ya yer bırakmamıştır” dedi. Hawking'e göre, “Yerçekimi gibi bir kuvvet olduğu için evren kendi kendini hiçten yaratabilir ve yaratacaktır.” Kara delik araştırmaları ile ünlü fizikçinin yeni kitabı 'Büyük Tasarım'.

LONDRA- İngiltere’nin en tanınmış bilim insanı Stephen Hawking, “Nasıl ki Darwinizm biyolojideki yaratıcı ihtiyacını sona erdirdi, yeni fizik teorileri de evrenin oluşumu konusunda yaratıcının rolünü gereksiz kılmıştır” dedi.

GERÇEĞİN DOĞASINI AÇIKLIYOR

İngiliz Times gazetesinin eki Eureka dergisi, tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 68 yaşındaki felçli Cambridge Üniversitesi fizik profesörünün yayınlanmak üzere olan son kitabından alıntılar yaptı. Buna göre, iki yıl gecikmeli çıkan 'Büyük Tasarım' adlı kitapta kara delikler konusunda yaptığı araştırmalarla tanınan Hawking, “Evrenin bir yaratıcıya ihtiyacı var mı?” sorusuna “Yerçekimi gibi bir kuvvet olduğu için evren kendi kendini hiçten yaratabilir ve yaratacaktır” yanıtını veriyor.
Kitabında tanıtımında da şu ifadelere yer veriliyor:
Yaşamının son 30 yılında Albert Einstein birleşik bir teori -doğadaki tüm kuvvetleri tek bir çerçevede tanımlayacak bir bir teori- için çalıştı. Fakat Einstein'ın zamanı böyle bir buluş için doğru zaman değildi. Profesör Stephen Hawking için de, 1988'de, içinde yaşadığımız evreni açıklamak amacıyla bizi klasik fizik, Einstein'ın rölativite teorisi, kuantum fiziği ve sicim teorisi arasında yolculuğa çıkartan 'Zamanın Kısa Tarihi’ni yazarken de doğru zaman değildi. O da Einstein gibi bilimin kısa bir zamanda uzun süredir peşinde olduğu 'Herşeyin Teorisi'ne ulaşabileceği sonuca varmıştı.
Profesör Hawking ve ünlü bilim yazarı Leonard Mlodinow, bu çığır açan yeni çalışmada, orijinal ve tartışma yaratacak bir teori ortaya çıkarmak için Hawking'in 40 yıllık araştırmalarına ve alışık olunmayan güncel bir dizi astronomik gözlemlere, teorik atılımlara dayanıyorlar. Onlar ikna edici bir şekilde tek ve yeni bir model formüle etme bilimsel saplantısının yersiz olabileceğini, var olan teorilerin sentezlenmesi ile evrenin en derin gizemlerini tüm yönleri ile anlamamazı sağlayacak anahtarı bulabileceğimizi savunuyorlar. Ünlü olduğu üzre canlı ve berrak bir dille yazılan 'Büyük Tasarım', Hawking'in bilimsel teorinin bu değişik sac ayaklarını kaynaştırma arayışlarının toplamı. Kitap, dün ve gelecek arasında farklılıkları araştırıyor, gerçeğin doğasını açıklıyor ve önemli önemli soruyu soruyor: Bilme ve anlama arayışında ne kadar ileri gidebiliriz?”

AYNI ZAMANDA BİR ÖZELEŞTİRİ

Hawking’in Isaac Newton’ın teorisinin yapı sökümünü hedefleyen bu kitabı daha önceki çalışmalarındaki dinle ilgili görüşlerinden çok farklı. Hawking 'Zamanın Kısa Tarihi’nde Tanrı’nın bilimin evrene yaklaşımıyla uyumsuz bir fikir olmadığını yazmıştı. 1988 tarihli çoksatan kitabında Hawking, “Eğer tam bir teori kurabilirsek bu insan mantığının zaferi olur, böylece Tanrı’nın aklını da anlayabiliriz” demişti.
Hawking’in kitabı The Grand Design, İngiltere’de 9 Eylül’de raflarla buluşacak. Kitabın çıkışından bir hafta sonra Papa İngiltere’ye gidecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder