12 Ekim 2010 Salı

Ülkenizi işgal etmek için çok masraf ettik...

Irak hükümetinin petrol rezervlerini açıklaması üzerine, ABD Irak işgali için yaptığı harcamaların bir kısmını Bağdat hükümetine ödetmek istiyor.

Deutsche Welle'nin haberine göre, ABD Irak işgalinde yaptığı harcamaların bir kısmının Irak hükümeti tarafından karşılanmasını istedi.

Irak hükümetinin geçtiğimiz hafta ülke genelindeki petrol rezerv tahminlerini açıklamasına Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'ne (OPEC) yatırım yapan borsacılar ve Irak halkı sevinirken gibi ABD'nin gözünü para bürüdü. Irak hükümeti geçen hafta ülke genelinde bulunan 66 petrol sahasında tahminen 143 milyar varil petrol bulunduğunu açıklamıştı. Bu açıklamaya göre Irak şu anda ürettiği petrolden yüzde 25 daha fazla petrol üretecek ve bu sayede Suudi Arabistan ve Venezuela'dan sonra OPEC'in elit üyeleri arasına katılacak.

ABD ise Irak’ın başına konan bu talih kuşunun getirisini paylaşmak için kolları sıvadı bile. ABD savaş dolayısıyla oluşan maliyeti paylaşmak için Irak hükümetine yaptığı baskıyı arttırmaya başladı. 2003 yılından beri ülkede yürüttüğü savaş, “güvenlik hizmeti” ve yerel polislere verdiği eğitim için Irak hükümetine 2 milyar dolarlık fatura çıkaran ABD, Irak’a yaptığı 18 milyar dolarlık yardımı da geri istiyor.

“Irak’a demokrasi götürmek” için başlattığı savaşa yaklaşık olarak 667 milyar dolar harcayan ABD’de Hazine ve Savunma bakanlıkları Irak’ın da maliyete ortak olması gerektiğini söylüyorlar. Washington, ABD’nin 1.42 trilyon dolarlık bütçe açığı bulunurken Irak hükümetinin geçen sene 52 milyar dolarlık fazla bütçeye sahip olmasını kendisini temize çıkarmak için kullanıyor.

Bağdat yönetimi ise bütçedeki fazlalığın 40 milyar dolarlık kısmının yabancı bankalar tarafından kredi ödemeleri yüzünden bloke edilmiş olduğunu, borç ödemek için kullananılacağını, bir kısmının ise örtülü ödenek için kullanıldığını belirtti.

IMF Irak hükümetine süre verdi
Öte yandan IMF’nin Irak hükümetine verdiği 40 milyar doların nelere harcandığını detaylı olarak öğrenmek için yaptığı baskılara rağmen Irak Maliye Bakanı açıklama yapmadı. Bunun üzerine IMF Maliye Bakanlığı’na 30 Ekim’e kadar 40 milyar doların akıbetinin ne olduğunu açıklama için süre verdi ve bu sürenin kesinlikle uzatılmayacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder