7 Ekim 2010 Perşembe

Fransa’da şirketlere kadın yönetici kotası


Norveç ve İspanya'dan sonra Fransa'da da şirketlerin yönetim kurullarında en az yüzde 40 kadın bulundurulması zorunluğu getirilmesini öngören yasa tasarısı komisyonda kabul edildi.

Fransa’da büyük şirketlerin yönetim kurullarındaki pozisyonların en az yüzde 40’ının kadınlara ayrılmasını öngören yasa tasarısı önceki gün parlamentonun alt kanadından geçti.
İktidardaki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisi tarafından hazırlanan yasa tasarısının gelecek aylarda Senato’dan da onay alarak yasalaşması bekleniyor.
Tasarıda, büyük şirketlere yönetim kurullarındaki kadın oranını yüzde 20’ye çıkarmak için 3 yıl, yüzde 40’a çıkarmak için de 6 yıl süre veriliyor. Fransa’da halen en büyük 500 şirketin yönetim kurullarının yalnızca yüzde 8’i kadınlardan oluşuyor.
Tasarının kabul edilmesi halinde, Fransa, şirketlere kadın yönetici kotası koyan en büyük ülke olacak. Norveç ve İspanya’da da şirketlere kadın yönetici kotası getirilmişti. Benzer bir tasarının yakında Belçika parlamentosunda da görüşülmesi bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder