6 Kasım 2010 Cumartesi

Yandaş TRT davalık!

Referandum sürecinde yaptıkları taraflı habercilik nedeniyle TRT’nin üç yöneticisi hakkında dava açıldı.

TRT uzun süredir AKP’nin arka bahçesi haline geldiği ve yandaş medyaya dönüştüğü gerekçesiyle eleştirilirken referandum sürecinde yaptığı taraflı yayınlar yüzünden mahkemelik oldu.

TRT 1 Koordinatörü Bülent Ata, TRT Haber Koordinatörü Ali Ahmet Böken ve TRT 6 Koordinatörü Fethullah Kırşan hakkında, halk oylaması sürecindeki yayınlarda, ağırlıklı olarak Anayasa değişikliğinin lehindeki görüşlere yer vererek, görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla dava açıldı.

“Programlar incelendi; taraflısın!”
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Nadi Türkaslan'ın, CHP ile CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk'ün suç duyurularının ardından yürüttüğü soruşturma sonucu hazırladığı iddianame, gönderildiği asliye ceza mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, soruşturma sürecinde şüphelilerin ve avukatlarının, yayınlarda tüm görüşlere eşit davranılıp davranılmadığının belirlenmesi için sadece şikayet konusu programların değil, TRT'deki tüm kanallarda referanduma yönelik tüm programların değerlendirilmesi gerektiğini savundukları belirtildi.

Bu savunmanın yerinde görülmesi üzerine sadece şikâyetçilerin yakındığı, belirli tarihlerdeki “Medya Müfettişi”, “Haber Tadında”, “Enine Boyuna” ve “Şem u Yekşem” programı ile haber programlarının değil, referanduma ilişkin tüm programların değerlendirildiği, tüm bu yayınların bantlarının TRT'den istendiği, gönderilen bantlar ile şikâyetçilerce kanıt olarak sunulan yayın örnekleri üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıldığı anlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

“Bilirkişi incelemesine göre, TRT Haber kanalının çeşitli tartışma programlarında, gerek sunucuların, gerekse konukların ağırlıklı olarak aynı görüşü destekledikleri, karşıt görüşün temsilinin ise sınırlı kaldığı; TRT 1 ve TRT Haber kanallarında yayınlanan 'Halk Neyi Oylayacak?' ve '12 Eylül Referandum' programlarında, bu değişikliğin lehindeki açıklamalara ve lehindeki görüşlere sahip kişilerin yorumlarına yer verildiği, bu programlarda halkoyuna sunulan değişikliğin olumlu olarak yansıtıldığı ve bu değişikliği destekleyen kişilerin yorumlarına ve söyleşilerine yer verildiği; TRT 6 yayınlarının röportaj ve tartışma programı olarak iki grupta yer aldığı, her ne kadar röportaj programlarında ağırlıklı olarak belli bir görüş yansıtılmışsa da röportaja katılan kişinin hangi yönde görüş belirteceği bilinemediğinden bu durumun ihlal olarak kabul edilmediği ancak tartışma programlarında ağırlıklı olarak Anayasa değişikliğinin lehindeki görüşlerine yer verildiği belirlenmiştir.”

“Tarafsızlık ilkesi çiğnenmiştir”
İddianamede, üç kanalın incelenen yayınlarının Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Yasası'nın, “TRT'nin tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamasını ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamasını” düzenleyen 5'inci, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Yasa'nın, “seçim dönemlerinde yayınların, Yüksek Seçim Kurulunca (YSK) düzenleneceğine” ilişkin 27'nci ve YSK'nın “radyo ve televizyonların Anayasa değişikliğiyle ilgili olarak tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarına ve görüşler arasında fırsat eşitliği sağlayacaklarına ilişkin” 31 Mayıs 2010 tarihli ve 353 sayılı kararına aykırılık teşkil ettiği kaydedildi.

Bu nedenle Ata, Böken ve Kırşan'ın, “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 1'er yıldan 3'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

TRT Haber, TRT 1 ve TRT 6 dışındakiler “temiz”
Bu arada, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Televizyon Daire Başkanı Nimet Ersin ile Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Ahmet Çavuşoğlu hakkında, aynı soruşturma kapsamında ek kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildi.

Kararda, TRT'nin referanduma yönelik tüm programları üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırıldığı, incelemeye göre TRT Haber, TRT 1 ve TRT 6 dışındaki kanallardaki yayınlarda Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Yasası, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Yasa ile YSK'nın 353 sayılı kararına aykırılığın söz konusu olmadığının ve yayınlarda referanduma ilişkin her iki görüşe eşit oranda yer verildiğinin belirlendiği ifade edildi.

Bu nedenle, Çavuşoğlu hakkında, “yayınlarda ihlali bulunmadığından”, Ersin hakkında, “görevi itibarıyla yayımlanan programlarla ilgisi olmadığından, Şahin hakkında ise ihlalin gerçekleştiği programlarda ihlalin gerçekleşmesine iştirak etmediğinden ya da bu şekilde yayın yapılmasına azmettirmediğinden” takipsizlik kararı verildiği bildirildi.

İşte AKP'nin TRT kadrosu!

Son zamanlarda kuruma atanan yeni isimlere bakınca TRT'nin devletin özerk bir kurumu mu yoksa AKP'nin yandaş medyası mı olduğu sorusu akıllara geliyor;

- Ahmet Böken: Samanyolu Haber TV genel yayın yönetmeni iken TRT'ye transfer edildi.

- Mehmet Bilal Çolak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Müdürü'yken TRT'ye transfer edildi.

- Şakir Özbek: Büyükşehir Belediyesi 1.Hukuk Müşaviri'ydi, TRT'nin İstanbul Müdürü olarak atandı. Ayrıca 2007 seçimlerinde AKP'nin Tokat'ta milletvekili adaylarından biriydi.

- Bertan Golal, Özcan Keser: Cihan Haber Ajansı'ndan İstanbul Haber Müdürlüğü'nde editör olarak transfer edildiler.

- Ahmet Torun, Cavit Atasever: Samanyolu TV'den TRT Ankara'nın Merkez Haberler Müdürlüğü'ne getirildiler.

Bir liste de Euronews'a ortak olan TRT'nin transfer ettiği gazeteciler... Onlar da tabii ki ağırlıklı olarak Cemaat kökenli...

- Yasin Tuncer: Zaman gazetesinde spor muhabiriydi.

- Faruk Can: Gazeteciliğe Today's Zaman gazetesinde başladı.

- Mustafa Bağ: Cihan Haber Ajansı Kudüs temsilciliği görevi yaptı.

- Ali Çimen: Zaman gazetesinde dış haberler, haber merkezi ve magazin servislerinde çalıştıktan sonra, gazetenin Almanya ve Hollanda merkezlerinde görev yaptı. Çimen, Zaman ve Today's Zaman adına bir süre Londra'da çalıştı.

- Bahtiyar Küçük: Zaman gazetesinde diplomasi muhabirliği yaptı. Samanyolu Haber TV'de 'Diplomatik Misyon' programını hazırladı.

- Zeki Saatçi: 1997'de Samanyolu TV'de çalışmaya başladı. CHA'da yöneticilik yaptı.

- İlker Özyaşar: TMSF döneminde Kral TV'de yöneticilik yaptı.

- Yalçın Ademoğlu: İbrahim Şahin döneminde TRT-Türk'te çalıştı.

- Özgür Zentürk: 2008'de AKP MKYK üyesi Ayşe Böhürler'in eşi Fatih Böhürler ile 'Telerandum' şirketini kurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder