21 Ocak 2011 Cuma

AB ve IMF politikaları İrlanda'yı çökertti

İrlanda'da ekonomik kriz ortamında 11 Mart'ta genel seçim yapılacak. Öngörüler ve anketler, 1987'den beri neredeyse sürekli iktidarda olan partiye desteğin düştüğü ve seçimlerin diğer iki büyük partinin koalisyonu ile sonuçlanacağı yönünde.

İrlanda'da iktidardaki Fianna Fail (Kaderin Askerleri) partisi genel seçimlerin 11 Mart'ta yapılması kararını aldı. Anketler, 1987'den beri iktidarda olan partinin bu seçimde, diğer iki büyük partinin koalisyonu ile devre dışı bırakılacağını gösteriyor. Üstelik üçüncülüğe düşmek, partinin 85 yıllık tarihinde bir ilk olacak. Bu beklentinin ve göstergelerin nedeni İrlanda'nın yaşadığı ekonomik krizim Fianna Fail'e kesilecek olması.

Bir zamanlar Kelt Aslanı olarak adlandırılan ve 13 yıl süren ekonomik şahlanmasıyla övünülen İrlanda, şu anda II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da en yüksek bütçe açığına ulaşan ülke konumunda.

AB ve IMF sert kısıntılar istiyor
AB ve IMF'nin 67.5 milyar avroluk kredi için İrlanda ile faiz pazarlıkları sürüyor. AB ve IMF bütçede çok sert kısıntılara gidilmesini dayatıyor. Hükümetin AB ve IMF ile pazarlıkları, bu sene 6 milyar olmak üzere ve dört senelik süre için toplam 15 milyar avroluk kemer sıkma sonucunu doğururken, Başbakan Cowen batan bankaların sahipleri ve bankerler ile yakın ilişkiler geliştirdiği için ağır biçimde eleştiriliyor. Cowen krizin faturasını yozlaşmış banka sahiplerine değil de vergi ödeyenlere çıkartması nedeniyle eleştriliyor. Banka kurtamanın faturasının da İrlanda'ya 50 milyar avro olduğu belirtiliyor.

Paralar bankalara aktarıldı, faturası halka çıktı
Cowen'ın koltuğu üzerindeki baskı, Eylül 2008'de hükümetin Dublin bankalarının tüm borçlarını devlet güvencesi altına alması kararından haftalar önce büyük bankerler ile akşam yemekleri, golf turnuvaları ve benzeri yakınlıklar içinde bulunduğunun ortaya çıkması ile daha da arttı. Cowen'ın verdiği garantiye rağmen bankalar çökmüştü. İrlanda altı bankadan dördünü kamulaştırmış, yabancı hisse sahiplerine onlarca milyar dolar ödenmişti. Halbuki, bir bankanın zararından hisse sahiplerinin de olumsuz etkilenmesi beklenir. İrlanda hükümeti iki sene boyunca bankaları kurtarmaya çalışmış bu da 2010 bütçe açığının GSYİH'nin yüzde 32'si olması sonucunu doğurmuştu. 2010 Kasım'ında ise bankalar artık dışarıda borç alamaz duruma gelince de, bu noktada AB ve IMF kredisi devreye girdi. Halihazırda, parlemento sosyal yardımları kısmayı, asgari ücreti düşürmeyi, okul ücretlerini arttırmayı onaylamış durumda. Ancak en sert karar olan, 2 milyon çalışanın gelirleri üzerinden alınan etkin vergi oranlarını yüzde 41'e kadar arttırılması 2011 bütçesinde onaylanmayı bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder