2 Ağustos 2010 Pazartesi

Kılıçdaroğlu’nun emek açılımı da böyle olur!


Emekten yana bir parti olduklarını vurgulayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu;, işçi, çiftçi ve esnafın yanı sıra sanayicinin de emeğine sahip çıktıklarını söyleyerek, ‘emek’ anlayışının farklılığını ortaya koydu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, miting için gittiği Rize’de Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanlığını ziyaret etti. 3 Nolu Şube Başkanı Ziya Aksoy ve diğer sendika üyeleriyle görüşen Kılıçdaroğlu, hükümeti eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının devamında emekten yana olmak üzerine söyledikleri ise şaşkınlık yarattı.
Geçtiğimiz aylarda Rize’de, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş ile Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-iş arasında Çaykur’da yetki konusunda yaşanan hukuki süreci bildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, hükümetin bütün sendikalara eşit yaklaşması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, çalışanlara haklarının eşit şekilde verilmesi gerektiğini söyleyerek, “ Demokrasiden, eşitlikten bahsediyorlar ama işçileri sürmekten çekinmiyorlar, bu yanlıştır'' dedi.
Konuşmasında TEKEL işçilerinden de bahseden Kılıçdaroğlu, ''Başbakan bu işçilere 'kul hakkı yiyorlar' demişti. Böyle bir şey olabilir mi? Soruyorum buradakilere, kul hakkı mı yiyorsunuz? Biz emekten yana bir partiyiz. İşçinin, çiftçinin, esnafın, sanayicinin emeğinin, üretenin, çalışanın yanındayız'' diye konuştu. Kılıçdaroğlu'nun sendikaya yaptığı ziyarette işçinin emeğinden bahsederken, sanayicinin "emeğini" de vurgulamayı tercih etmesi dikkat çekti.
Kul hakkı mı dediniz?"Emekten" yana olduğunu savunan Kılıçdaroğlu'nun, "emeğini" vurguladığı sanayiciler işçiler söz konusu olduğunda kul hakkını pek önemsemiyorlar.
Geçtiğimiz aylarda “Ağır ve Tehlikeli işler Yönetmeliği”nde değişiklik yapılmasını sağlayan sanayiciler, bu kapsamdan çıkarılan 45 işkolunda çocukların da çalıştırılmasının önünü açmışlardı. Aynı zamanda, bu işlerin yönetmelik kapsamı dışına çıkarılması ile kadın işçilerin ayda beş gün adet izin kullanmaları da engellenmiş oldu.
Bu süreçte, kadınların yoğun olarak çalıştıkları tekstil iş kolunda faaliyet yürüten patronlar etkili olmuşlar, Gaziantep şirketlerinden SANKO Holding’in patronu Abdulkadir Konukoğlu, yönetmelik değişmezse 4 bin kadın işçiyi işten çıkarmakla tehdit etmişti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Temmuz ayında yayınladığı raporda, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun patronları zor durumda bıraktığını savunarak, işverenlerin iş güvenliği konusunda “her koşulda ceza alıyorsak, tedbir almasak da olur” rahatlığı ile hareket edebileceğini ifade etmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder