13 Ağustos 2010 Cuma

Abdullah Gül de mi villa işine giriyor?


Erdoğan'ın, Kılıçdaroğlu'nun villası derken, İstanbul Kısıklı’da başka bir “villa” meselesi tartışılıyor: İddialara göre Abdullah Gül, burada 8 milyon dolara aldığı arazi üzerine villa yapmaya hazırlanıyor.
Yarım milyon nüfusa sahip Üsküdar ilçesi, İstanbul’da sağın güçlü olduğu yerlerden birisi. İlçedeki birçok semt, sağcı ve özellikle dinci partilerin oy deposu. Bu semtlerin birçoğu, yoksul semtler. Ancak ilçede son yıllarda bir semt, çok özel bir kimlikle öne çıkmaya başladı: Kısıklı.
Çamlıca tepesinde yer alan, İstanbul Boğazı’na hakim bir konumda bulunan Kısıklı, AKP’nin zenginlerinin uzun süredir yerleştikleri bir semt. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın buradaki, Kısıklı’dan Altunizade’ye doğru giden yoldaki beş villadan oluşan kompleksi, uzun süredir Türkiye’nin en fazla tartışılan konularından. Erdoğan’ın buradaki villalarından boğaz köprüsü yoluna doğrudan bağlantı yolu inşa edilmişti. Yine Kemal Unakıtan’ın 1990’lardan beri sahip olduğu arazi, halihazırdaki villasının bahçesine bir tane de fazladan kaçak villa dikmeye kalkıştığında gündeme oturmuştu. Ülker grubuna ait Şehir Üniversitesi de bu semtte yer alan kampüsünde eğitim vermeye başladı. Ülker’in merkez binası da burada.
AKP’nin zenginlerinin kendilerine bir çeşit “kurtarılmış bölge” oluşturmaya çalışmaları, eski cemaat kültürlerinden geliyor. Siyasetçilerin bu servet basamaklarını onar onar tırmanma örnekleri, siyasette de en fazla tartışılan konulardan birisi.
Son günlerde referandum sürecinde AKP ve CHP liderleri kent kent gezerek halka Anayasa değişiklik paketinin içeriği değil, birbirleri hakkında siyaset dışı iddialar ve atışmalarla nutuk çekerken, en fazla dillendirdikleri konulardan birisi de “villa meselesi” oldu.
Yandaş basın, Erdoğan zaten bilinen villalarının karşısında, bugünkü basılı gazetelerinde “Kılıçdaroğlu’nun da havuzlu villası varmış” haberleriyle çıktı. Kılıçdaroğlu’nun villası henüz taksitleri ödenmekte olan bir kooperatif, havuz da tüm siteye ait ortak bir havuz olsa da, villalar tartışılmaya devam ediliyor.
İşte tam da bu günlerde, konunun ortasına düşecek bir iddia dilden dile dolaşıyor. soL, bu iddiayı ilk kez gündeme getiriyor.İddialara göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Üsküdar Kısıklı'da 8 milyon dolara büyük bir arazi satın aldı ve buraya konut yapacak.
Bahçe Restaurant niye kapandı?soL'un edindiği bilgilere göre 11 Ağustos Pazartesi günü üç kişi, Kısıklı Meydan'a oldukça yakın bir yerde, Büyük Çamlıca Caddesi bulunan ve çok geniş bahçesiyle bilinen Bahçe Restaurant'a gelerek, restoranın işletmecisiyle görüştüler. Bu üç kişi, restoranın da içinde bulunduğu araziyi satın aldıklarını, burayı boşaltmaları gerektiğini belirterek işletmeciye 1 milyon dolar teklif ettiler. Piyasa için hayli yüksek olan bu rakam karşısında işletmeci, teklifi kabul etti.
Aracılara araziyi kimin satın aldığını soran işletmeci, çok ilginç bir yanıtla karşılaştı: Başkomutan. Tam da YAŞ görüşmelerinin ardından yapılan bu alışverişte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün aracıları, belli ki bu sıfatı kullanmaktan keyif alıyorlardı. Aracılar, restoranın kapatılacağını, bu araziye konut yapılacağını söylediler. Gül, restoranın arkasında ormanın içine doğru uzanan geniş araziyi de mülk sahibinden 7 milyon dolar karşılığında aldı.
Bahçe Restaurant işletmecileri, restoranı boşaltma işlemlerine başladılar. Hem satın alma sürecinde pazarlık gerektirmeyecek kadar yüksek bir fiyat önerilmesi, hem de işletmenin, hemen birkaç gün içinde boşaltılmak istenmesi, Abdullah Gül'ün buraya hızla yerleşmek niyetinde olduğuna işaret ediyor. Şu an tabelası sökülmüş, kilitli kapısına “Kapalı” yazılı karton asılmış olan Bahçe Restaurant’ta tadilat işleri başlamış durumda.
Kısıklı’daki çevre esnaftan bazıları Cumhurbaşkanı’nın burayı aldığına dair rivayetlerin kulaklarına geldiğini belirtip, “Zaten Başbakanımız da burada” diyerek gurur duyarken, bazıları ise araziyi kimin aldığını bilmiyor, ancak yüksek bir fiyata satıldığını söylüyor. Mahalledeki bir lokantanın garsonu “2 trilyona gitmiş diye duydum” derken, lokanta sahibi “Ne 2 trilyonu, Ümraniye’de ufacık yerler 2 trilyon, oranın arazisi çok geniş, arkaya ormanın içine doğru uzanıyor” yorumunda bulunuyor.
Cumhurbaşkanlığı iddiaları yalanlıyorsoL olarak iddiaları Cumhurbaşkanlığı Basın Danışmanlığı’na da sorduk. Çankaya, iddiaların “Külliyen yalan” olduğunu savunuyor.
Henüz alım-satım işlemi çok yeni. Siyasetçilerin bu gibi örneklerde başka bir vekil aracılığıyla, başkası üzerine alım yapmalarına da sık rastlanıyor. Buraya yapılacak konutu kimin kullanacağı, zaman içerisinde görülecek.
Kısıklı ise, belli ki, AKP’li zenginlerin “kurtarılmış bölgesi” olma hüviyetini koruyacak, güçlendirecek. Bu düzende Türkiye siyasetinde birden muazzam servetler edinen siyasetçilerin hikayeleri ise hiç bitmeyecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder