25 Ağustos 2010 Çarşamba

Hani kuyruklar komünizmin icadıydı?

“Komünizmde her şey için beklenen kuyruklar”, Soğuk Savaş’tan beridir kapitalistlerce pek dile dolanırdı. Oysa araştırmalar, bu propagandanın da yalan olduğunu ortaya koydu.
Soğuk Savaş yıllarından itibaren kapitalistlerin komünizmi “aşağılamak” için kullandıkları iddialardan birisi, komünizmde her şey için muazzam uzunlukta kuyruklarda beklemek zorunluluğu olduğu idi. Ancak gerçekler, kapitalizmin bu bahiste eski Sovyet ülkesini ne hale getirdiğini ortaya koyuyor. Rusya’da Nextep piyasa araştırmaları şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Sovyetler Birliği’nin çözülmesinin üzerinden tam 20 sene geçmesinin ardından Rusya’da insanlar, günde ortalama 27 dakikalarını sırada bekleyerek geçiriyorlar.
Rusya, sıra bekleme konusunda Avrupa’daki en kötü ülke. En fazla sıra bekleyen ülkeler listesinde Rusya’yı İtalya takip ediyor. İtalyanlar günde 14 dakikalarını sıra bekleyerek geçiriyorlar.
Araştırmada insanların manavlar, bankalar, postaneler, eczaneler, fast food restoranları, otobüs durakları ve tren istasyonlarında bekleme süreleri göz önünde bulundurulmuş.
Avrupa’da ortalama günlük bekleme süresi, 2008 yılından bu yana ikiye katlanarak 10 dakikaya çıkmış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder