5 Şubat 2012 Pazar

Diyanet gaza bastı!

Diyanet İşleri Başkanlığı toplumun gericileştirilmesi için attığı adımlarda hız kesmiyor. Diyanet son olarak "umre turu"projesiyle, toplumun dinselleştirilmesi için hazırladığı projelere bir yenisi daha eklemiş oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı, toplumdaki dinselleşmenin artırılmasına yönelik adımlarında hız kesmiyor. Kurumdaki AKP’ci dönüşümün tamamlanmasından sonra, toplumdaki dincileşmenin artırılmasında önemli bir rol üstlenmeye başlayan DİB’in son projesi de ilköğretim ve lise öğrencilerinin, öğretmenlerinin ve velilerin umreye gönderilmesi. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı yarıyıl tatili için 10 günlük bir umre programı düzenledi ve program genelge ile okullara gönderildi. Umre turunun kontenjanı ise ülke genelinde 3 bin kişi olarak belirlendi. Böylelikle Diyanet’in, toplumdaki dinselleşmenin artmasına hizmet eden projelerine bir yenisi eklenmiş oldu.

1000 mollaya Diyanet kadrosu
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz ay, Diyanet’in doğu ve güneydoğu illerinde ‘mele’, genelde ‘molla’ denilen ve taşrada vatandaşların din konusunda görüşlerine başvurduğu isimleri kadrolarına katacağı duyurulmuştu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ projeyi “Diyanetin 2012’ye yönelik en önemli projesi” olarak değerlendirmiş ve 1000 kişilik kadro öngördüklerini belirtmişti.

1000 mollanın imam hatip görevlisi olarak devlet kadrosuna alınması kararı bölgede dinsel-geleneksel yapılanmanın yasallaşması anlamına geliyor. Aynı zamanda da AKP'nin Kürt sorununa getirdiği dinsel "çözüm" önerilerinden biri olarak öne çıkıyor.

Dini çözüm için irşat ekipleri
1000 mollanın imam hatip görevlisi olmasına benzer bir uygulama olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2011 yılında başlattığı dini hizmetlerin ülkenin tüm sathına yayılmasını hedefleyen "il özel irşat ekipleri" özellikle AKP tarafından Kürt sorununun çözümü için projelendirilmişti. Proje kapsamında irşat ekiplerinin birincil görevi “bölücülükle mücadele” olarak belirtilmişti. Bu konuda irşat ekiplerinin izlediği yöntem camiler dışında da bir araya gelecek zeminler yaratarak toplumsal sorunlara dini çözüm üretme. Ayrıca 2011 Mali Yılı Bütçe Tasarısı altında doğu ve güneydoğuda "terörizmle mücadele" amacıyla bin 362 adet cami için 652 bin 992 TL ödenek talep edilmişti.

Cami Çocuk Buluşması projesi
Diyanet İşleri Başkanlığı daha fazla çocuğun camilere gitmesi için Cami Çocuk Buluşması projesini başlatmıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, asrı saadette caminin içerisinde kadın, çocuk, işçi, patron herkesin olduğunu söylemiş, günümüzde ise camilerde çocuk sayısının azaldığından yakınmıştı.

Aile İmamlığı Projesi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan, imamların artık sadece “cemaat” ile değil mahallesinin sorunlarıyla da ilgileneceği anlamına gelen ”aile imamlığı“ projesi toplumsal yaşamın dinselleşmesi yönünde atılan diğer önemli adımlardan. Projenin hedefi imamların sadece camide ezan okuyan, namaz kıldıran görevli olmaktan çıkması şeklinde ifade ediliyor. Düzenli ev ziyaretleri ile ailelere bilgi veriliyor, dini konularda sohbet ediliyor. Ayrıca kahvehane, fabrika ziyaretleri, konferans ve paneller gerçekleştiriyor. Proje kapsamında esnaflar ve aileler ile yakın temas kuruluyor, gençlere ulaşabilmek özellikle önemseniyor.

Kadına yönelik şiddetin engellenmesinde de Diyanet projesi
Kadına yönelik şiddetin engellenmesinde de Diyanet’e görev biçilmişti. Geçtiğimiz aylarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in kadınlara yönelik şiddetin yüzde bin 400 kat arttığı verisine dayanarak şiddetin engellenmesi amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde bir “aydınlanma projesi" tasarladıklarını açıklamıştı. Genelkurmay ve MEB ile birlikte yürütülmesi planlanan projede kadının ekonomik hayata katılması, kadının eğitim düzeyinin yükseltilmesi sonuçları hedeflenerek kadının zihin dünyasında bir değişim amaçlanıyor. Fakat proje kadına yönelik şiddetin toplumsal kaynaklarının neler olduğu, şiddetin önüne nasıl geçilebileceği ve dahası Diyanet’in bunu nasıl yapabileceğine dair yanıtlar içermiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder